X
Dacht je dat je oren veilig zijn tijdens het sporten? Helaas. Gelukkig zijn er simpele oplossingen.
2018-09-12

Tags

Zo bescherm je je gehoor tijdens het sporten

Wie dacht dat zijn of haar oren altijd veilig zijn tijdens het sporten, heeft het helaas mis. Zelfs bij sporten waarvan je het niet zou verwachten, zijn er risico’s. Maar je oren helpen is gelukkig eenvoudig. Zo bescherm je je oren tijdens het sporten.

Elke dag storten we onszelf in situaties die ons gehoor kunnen beschadigen. Zelfs de meest eenvoudige activiteiten kunnen leiden tot gehoorbeschadiging – zoals het beoefenen van je favoriete sport. Maar gelukkig zijn er talloze manieren waardoor je kunt blijven genieten van je favoriete bezigheid én je gehoor gezond blijft.

Watersporten

Als je van zwemmen, surfen, waterskiën of andere watersporten houdt, moet je even zien te voorkomen dat er water in je oor komt. Dit kan immers infecties veroorzaken. Water dat opgesloten zit in de binnenkant van je oor kan leiden tot een zwemmersoor, waarbij het buiten- en binnenoor ontstoken en geïnfecteerd raken.

Een andere aandoening die je kunt oplopen bij blootstelling aan koud water en wind is een zogeheten ‘surfersoor’. Dit kan leiden tot abnormale botgroei in het gehoorkanaal.

Heb je regelmatig oorontstekingen? Dan loop je helaas een groter risico op gehoorverlies. Gelukkig is het eenvoudig de risico’s te verkleinen. Oorontstekingen kunnen namelijk voorkomen worden door het dragen van waterdichte oordopjes of een duikpak  met duikhelm. De oordopjes helpen het water uit je oren te houden; het pak en de helm beschermt het oor zelf.

Contactsporten

Sporten waarbij veel fysiek contact is, zoals voetbal en rugby, vormen een ander soort bedreiging voor het oor. Stoten, slagen en trappen die op het hoofd terecht komen, kunnen zenuwen die het binnenoor verbinden met het brein beschadigen. Een zware stoot of slag kunnen ook een schokgolf veroorzaken die het binnenoor beschadigt.

Naast gehoorverlies en tinnitus kan geweld (want dat is het helaas soms) op het hoofd tijdens het sporten ook leiden tot andere aandoeningen zoals een hersenschudding, -vliesontsteking, -bloeding, en -kneuzing, duizeligheid en gezichtsverlamming. Wie nu nog niet afgeschrikt is: goede hoofdbescherming tijdens het sporten is echt noodzakelijk. En, dat is dan weer mooi nieuws, ook heel eenvoudig aan te schaffen en te dragen.

Sporten met veel geluid

Geluid boven de 85 decibel kunnen je oor beschadigen en voor lawaaidoofheid zorgen. Bij veel sporten wordt deze grens gemakkelijk overschreden. Denk bijvoorbeeld aan schietsporten (meer dan 150 dB), motorrijden (meer dan 100 dB) en racen (ongeveer 115 dB voor de bestuurder).

Voor enthousiaste schietsporters zijn er talloze geluiddempende oorbeschermers te vinden die het geluid van geweerschoten veel minder luid maken. Voor motorrijders en autobestuurders zijn er ook speciaal ontworpen oordopjes die bepaalde geluiden eruit filteren en gemakkelijk onder een helm passen.

Vechtsporten

Sporten is goed voor ons. We doen het graag, het zorgt voor ontspanning en ontplooiing. Maar Sporters die fysieke vechtsporten beoefenen als worstelen, boksen, jiu jitsu kunnen een zogenoemd ‘bloemkooloor’ ontwikkelen. Slagen op het kraakbeen in het uitwendige oor kunnen leiden tot interne bloedingen die op hun beurt bloedproppen vormen en de goede bloedstroom naar het oor blokkeren.

Naast gehoorverlies, kan dit ervoor zorgen dat een deel van het kraakbeen dood gaat en zichzelf vervolgens opnieuw opvouwt, waardoor het oor permanent gezwollen lijkt. Ook bij deze sporten is een goede uitrusting dus van groot belang – maar dat moge duidelijk zijn. Er zijn bijvoorbeeld oorbeschermers verkrijgbaar die om het hoofd worden gedragen of op maat gemaakte schildjes voor ieder oor.

Met andere woorden: met de juiste voorzorgsmaatregelen en een goede uitrusting kan iedere sport gewoon worden beoefend. Wel zo fijn. Voor de sportbeleving en voor het gehoor.

Fijn sporten, goed horen? https://www.signia-hoortoestellen.nl/styletto/

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte