X
Tinnitus beïnvloedt miljoenen mensen over de gehele wereld, maar kan vele verschillende oorzaken hebben. Welke komen het meeste voor en waarom?
2019-01-30

Tags

Tinnitus: wat is het en hoe kun je eraan komen?

Als je zelf last hebt van oorsuizen vraag je je misschien af hoe je eraan komt en waarom je deze aandoening hebt. Hoewel er veel aanleidingen zijn die tot tinnitus kunnen leiden, zijn hier enkele factoren die bijdragen.

Tinnitus, gekenmerkt als een aanhoudende piep in de oren, treft miljoenen mensen. Tinnitus kan zich ook manifesteren als een hoge fluittoon, brom of zelfs tjilpen. Voor sommigen is hun tinnitustoestand iets dat ze alleen opmerken wanneer ze er actief over nadenken. Voor anderen maakt tinnitus het moeilijk om je te concentreren, te ontspannen en zelfs te slapen.

Voordat tinnitus goed kan worden behandeld, moet de oorzaak van de aandoening worden bepaald. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van tinnitus en hoe de behandeling ertussen kan verschillen.

Opbouw van oorsmeer

Blokkades in het oor kunnen oorpijn, gehoorproblemen en zelfs oorsuizen veroorzaken. Deze vorm van tinnitus is tijdelijk en verdwijnt na het verwijderen van het oorsmeer/ cerumen. Het wordt niet aangeraden om het zelf uit je oren te verwijderen. U kunt uw oren ernstig beschadigen, wat leidt tot permanent gehoorverlies en tinnitus. Een getrainde professional kan blokkades snel, efficiënt en pijnloos verwijderen.

Gehoorverlies veroorzaakt door lawaai

Dit is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus wereldwijd. Veel mensen over de hele wereld hebben gehoorbeschadiging opgelopen, vooral degenen die zijn blootgesteld aan overmatig lawaai. Veel tijd besteden aan machines, geweerschoten en zelfs luide concerten kan leiden tot gehoorverlies als gevolg van lawaai. Er is ook een groot aantal mensen dat gehoorverlies en tinnitus heeft ontwikkeld na blootstelling aan luide muziek via een hoofdtelefoon en oordopjes.

Gehoorverlies veroorzaakt door lawaai manifesteert zich vaak als tinnitus. Zonder andere geluiden om het rinkelen te overstemmen, wordt het probleem duidelijker. In deze gevallen is de beste manier om de tinnitusklachten te verlichten, het vinden van een behandeling voor uw gehoorverlies. Hoortoestellen zijn betrouwbaarder dan ooit en veel audiologen bevelen ze aan aan mensen met deze vorm van tinnitus.

Problemen met het temporomandibulair gewricht

Het temporomandibulair gewricht is een kleine schijf in uw kaak die u helpt uw ​​mond te openen en te sluiten. Het kan worden beschadigd of misvormd om een ​​aantal redenen, waaronder letsel aan het gezicht of de nek. Wanneer het gewricht niet goed werkt, noemen we dit temporomandibulaire dysfunctie.

Naast ongemak, pijn en problemen met de kaak kan temporomandibulaire dysfunctie ook leiden tot tinnitus. Het gewricht bevindt zich zeer dicht bij het oor, dus problemen met het temporomandibulair gewricht kunnen zich manifesteren als tinnitus. In deze gevallen kan een audioloog u aanraden om hulp te zoeken bij een tandarts. Zodra de oorzaak van het probleem is opgelost, is de kans groot dat uw tinnitusklachten verminderen.

Andere condities

Er zijn diverse oorzaken van tinnitus aan te wijzen, waaronder bepaalde medicijnen, andere medische aandoeningen en zelfs eerdere verwondingen aan het hoofd.

Antidepressiva, bepaalde antibiotica en zelfs aspirine kunnen bij sommige mensen oorsuizen veroorzaken. Als iemand deze medicijnen vaak heeft gebruikt, beseft hij of zij mogelijk niet dat de medicijnen tinnitus kunnen veroorzaken. Hoewel het moeilijk kan zijn om te achterhalen welke medicatie uw aandoening veroorzaakt heeft, moet het probleem worden opgelost als u van geneesmiddel verandert. Als het probleem aanhoudt, ligt uw probleem waarschijnlijk ergens anders.

Medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, otosclerose, diabetes en allergieën kunnen ook leiden tot tinnitus. Hoewel het moeilijker kan zijn om uw gehoorproblemen te elimineren wanneer ze voortkomen uit een aanhoudend probleem, zou het behandelen van het kernprobleem moeten helpen met uw tinnitus.

Als u aanhoudende tinnitus heeft gehad, is het raadzaam om hulp te zoeken bij een audicien. De Signia store locator kan u helpen bij het vinden van audiciens bij u in de buurt en biedt routebeschrijvingen en contactgegevens voor elke locatie. Zelfs een eenvoudige gehoortest of lichamelijk onderzoek kan helpen bepalen of uw tinnitus wordt veroorzaakt door gehoorverlies of blokkades.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte