X
Veel mensen kiezen ervoor om geen hoortoestellen te dragen vanwege het geluid van hun eigen stem. Voor deze mensen en veel anderen is OVP (Own Voice Processing) van Signia een grote doorbraak.
2018-12-06

Tags

Waarom we het geluid van onze eigen stem niet altijd als prettig ervaren

Veel mensen kiezen ervoor om geen hoortoestellen te dragen vanwege het geluid van hun eigen stem. Voor deze mensen en veel anderen is OVP (Own Voice Processing) van Signia een grote doorbraak.

Veel mensen kiezen ervoor om geen hoortoestellen te dragen vanwege het geluid van hun eigen stem. Voor deze mensen en veel anderen is OVP (Own Voice Processing) van Signia een grote doorbraak.

Iedereen die wel eens een opname van zijn eigen stem heeft gehoord, weet dat dit heel anders klinkt dan wat je hoort als je hardop praat. Dit effect wordt voor mensen met hoortoestellen nog eens versterkt. Voor sommigen is dit desoriënterend en onaangenaam, of zelfs ziekmakend. Ze zijn niet tevreden met het geluid van hun eigen stem en spreken daarom minder. Voor sommige dragers van hoortoestellen is dit effect zo ingrijpend dat ze hun hoortoestellen helemaal niet meer gebruiken.

Dit leidt tot de volgende vraag: Waarom vinden we het geluid van onze eigen stem zo onprettig?

Waarom houden we niet van het geluid van onze eigen stem?

Tijdens het spreken produceren onze stembanden trillingen. Deze trillingen zorgen ervoor dat woorden, zinnen en geluiden andere mensen bereiken. Maar afhankelijk van waar ze worden gehoord, veranderen onze stemmen van toon. Terwijl andere mensen helemaal gewend zijn aan het geluid van uw stem, kunt u schrikken of zelfs van slag raken door het geluid van uw eigen stem. Voor mensen met hoortoestellen wordt dit effect nog eens versterkt, aangezien zij hun stem heel anders horen.

Voor ons klinkt onze eigen stem ‘normaal’. Dit komt omdat we onze eigen stem door beengeleiding horen, waardoor onze stem voller en lager klinkt dan ze eigenlijk is. Andere mensen horen alleen de geluiden die we via onze keel en mond produceren. Maar dit betekent niet dat uw stemgeluid onaantrekkelijk is! U bent op een bepaalde manier aan het geluid van uw eigen stem gewend, en dat geldt ook voor andere mensen. Dus als u uw eigen stem hardop hoort, klinkt dit anders en kunt u dit als onprettig ervaren.

Wat betekent dit voor mensen met hoortoestellen?

Mensen met gehoorverlies zijn sterk afhankelijk van de manier waarop hun stem in hun hoofd klinkt. Terwijl mensen met een goed gehoor bepaalde aspecten van hun ‘eigen’ stem kunnen horen, geldt dit voor sommige slechthorenden niet. Hierdoor worden ze bij het gebruik van hoortoestellen plotseling geconfronteerd met een compleet ander stemgeluid. Dit leidt tot ontevredenheid en onzekerheid.

Dragers van hoortoestellen hebben vaak een tegenstrijdige ervaring: enerzijds zijn ze blij dat ze andere mensen nu beter verstaan en geluiden in hun omgeving beter horen. Anderzijds zijn ze teleurgesteld, omdat hun eigen stem plotseling ‘raar’ klinkt – vaak te luid, en in elk geval niet natuurlijk.

De stem is een fundamenteel onderdeel van onze identiteit: Het geluid van door ons uitgesproken woorden kennen we sinds onze vroegste jeugd. Daarom klagen veel slechthorende mensen dat het dragen van conventionele hoortoestellen op gespannen voet staat met hun eigen identiteit: ze ervaren hun eigen stemgeluid als vreemd.

Hoe Own Voice Processing hierbij helpt

Om dit probleem te verhelpen, heeft Signia voor haar hoortoestellen de OVP-feature (Own Voice Processing) ontwikkeld. Deze software beschikt over een speciaal algoritme dat de eigen stem van de drager scheidt van de omgevingsgeluiden en op een compleet andere manier verwerkt. Een krachtige chip en geavanceerde microfoons zorgen ervoor dat de drager op een opmerkelijk hoger niveau kan horen. Hierdoor blijft het bekende geluid van hun eigen stem behouden en kunnen ze genieten van alle andere geluiden die bij het leven horen – helder en rijk geschakeerd.

Op die manier schamen veel mensen zich niet langer voor hun eigen stemgeluid, terwijl anderen snel gewend raken aan hun eigen stem. Iedereen verdient het om vrijuit te spreken, en Signia zorgt ervoor dat dragers van hoortoestellen zich hierbij prettig voelen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte