X
In slaap vallen met Tinnitus kan heel moeilijk zijn. Het is niet makkelijk om je aandacht af te leiden van de geluiden in je oren. Wij hebben enkele tips.
2019-01-30

Tags

Slapeloosheid en vermoeidheid vermijden - Hoe te slapen met tinnitus.

Veel mensen die worstelen met tinnitus lijden aan slapeloosheid of andere slaapproblemen. Het kan moeilijk zijn om schapen te tellen als uw oren rinkelen, dus Signia biedt u graag enkele tips om u te helpen in slaap te vallen.

Voor mensen met tinnitus is stilte minder ontspannend – de kans bestaat dat het gerinkel in hun hoofd de stilte sterk overstemt. Dit kan slapeloosheid, uitputting en mentale stress veroorzaken. Over een lange periode van tijd kunnen deze problemen zelfs leiden tot depressie en chronische vermoeidheid. De meeste mensen hebben echter een vorm van “stilte” nodig om in slaap te vallen. Hoewel we het geluid van ventilatoren, muziek en omgevingsgeluid op de achtergrond kunnen vervagen, lukt dit bij tinnitus niet.

In plaats van wakker te liggen, wordt aanbevolen dat mensen met tinnitus maatregelen nemen om sneller in slaap te vallen. Over-the-counter-medicijnen en slaapmiddelen mogen echter niet gedurende lange tijd worden gebruikt. Gelukkig zijn er andere manieren om slaap aan te moedigen.

Schakel af voor het slapengaan

Veel artsen raden aan dat mensen minstens een uur voordat ze daadwerkelijk willen gaan slapen, naar bed gaan. Dit kan een gezonde “shut-down” voor de hersenen stimuleren. Televisie en boeken worden niet aanbevolen, omdat ze te veel focus vereisen voor het brein om goed los te laten en moe te worden. Zacht stretchen, luisteren naar zachte muziek en meditatie zijn allemaal goede manieren om lichaam en geest te kalmeren voor het slapen gaan.

Aromatherapie

Veel mensen vinden comfort in bepaalde geuren. Lavendel is bijvoorbeeld een veelvoorkomende “bedtijd” -geur voor veel mensen. Anderen geven misschien de voorkeur aan vanille, kaneel of andere aangename geuren. Het gebruik van lotion of lichtkaarsen kan de geuren verspreiden in uw slaapkamer, samen met hypoallergene sprays. In eerste instantie lijkt dit misschien geen logische oplossing, maar we raden aan om dit toch een langere tijd te proberen. Hoe meer u de kalmerende geuren associeert met slaap, hoe slaperiger ze u laten voelen.

Progressieve ontspanning en mentale training

Veel mensen die lijden aan slapeloosheid houden zich bezig met progressieve ontspanning , ongeacht of ze tinnitus hebben of niet. Het is een methode waarbij diverse delen van uw lichaam worden gespannen en ontspannen. Zodra uw lichaam volledig ontspannen is, zou u zich slaperiger dan voorheen moeten voelen. De meeste mensen vallen in slaap voordat ze klaar zijn met het ontspannen van al hun ledematen, maar mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kunt u deze methode blijven gebruiken zolang als nodig is.

Als u nog steeds moeite heeft om in slaap te vallen nadat u dit verschillende keren hebt gedaan, probeer dan uzelf gerust te stellen en concentreert u zich op rustige gedachten. Waar u aan denkt, hangt helemaal van u af. Sommige mensen dagdromen over bepaalde plaatsen, terwijl anderen proberen te ontspannen en na te denken over positieve dingen. Bij voldoende tijd en ontspanning, zou het lichaam in slaap moeten vallen.

Witte ruismaskeerders

Als uw tinnitus te storend is, kunnen ruismaskeerders het lawaai in uw hoofd overstemmen. Veel objecten kunnen “witte ruis” produceren, inclusief ruismaskeerders, ventilatoren en zelfs smartphone-apps. Als u wilt weten of u baat zou hebben bij een witte ruismaskeerder, probeer dan dicht bij een ventilator of een kraan waar stomend water uit komt te gaan zitten. Als uw tinnitus gedempt wordt of niet hoorbaar is door het geluid, kan een witte ruis maskeerder een waardevolle investering zijn.

Zoek professionele hulp

In veel gevallen kan professionele begeleiding en advies u helpen een oplossing te vinden. Audiciens zijn getraind om problemen met uw gehoor te identificeren en u de best mogelijke behandelingsmogelijkheden te bieden. Als uw tinnitus u alleen maar stoort tijdens momenten van stilte, kunt u baat hebben bij een tinnitusmaskeerder.

Als uw tinnitus echter voortkomt uit gehoorverlies, kunnen hoortoestellen beide problemen helpen voorkomen. Veel hoortoestellen worden geleverd met geïntegreerde tinnitusmaskeerders. Als u nieuwsgierig bent naar mogelijke behandelingen en meer wilt weten, kunt u middels de Signia store locator getrainde audiciens bij u in de buurt vinden.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte