X
We gaan massaal aan de wearable tech. Telefoons, horloges. Weet jij wat nog meer?
2018-09-12

Tags

Slank, kleurtje, mooi materiaal: designtrends in wearable tech

Wearable technologie is hot. Dit soort tech dat je op je lijf draagt is er om het leven makkelijker te maken of beter te presteren. Maar het moet wel mooi zijn, en duurzaam natuurlijk. Wat zijn de trends?

Wearable tech is niet iets nieuws – met de uitvinding van het zakhorloge begin 16e eeuw begon men in principe al met het dragen van technologie op het lichaam – maar de laatste jaren gaat het tempo waarin er nieuwe producten worden ontworpen wel heel snel omhoog. Eén keer knipperen met je ogen en er is weer een nieuw wearable tech-product op de markt gebracht. Producten aan en op het lijf bepalen steeds meer het dagelijkse leven.

Het design wordt steeds belangrijker

De doelen van deze producten schieten alle kanten op: sommige zijn vooral gericht op duurzaamheid, andere op meer sociaal contact tussen mensen te creëren, en weer andere op simpelweg tijdsbesparing. Toch lijken al deze nieuwe producten één ding gemeen te hebben: het design van wearable tech wordt steeds belangrijker.

Niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit of de nieuwste technologie is van belang bij een aankoop, ook het design moet passen in het leven van de gebruiker. Wie een mooie auto voor de deur heeft staan, of geeft om het ontwerp van zijn of haar hoekbank, heeft ook het liefst wearable tech aan haar of zijn lichaam dat daarop aansluit.

Ook voor hoortoestellen wordt dit steeds belangrijker. Andrew Rhodes, die de ontwikkelingen binnen de hoortoestellenwereld voor zijn werk bij Sivantos op de voet volgt: “Tot nu toe zie je dat de functionaliteit en medische aspecten het belangrijkste zijn bij het ontwerpen van een hoortoestel, wij wilden dat stijl en technologie elkaar ontmoeten; vorm en functie.”

De laatste designtrends op het gebied van wearable tech die je ook terugziet bij hoortoestellen:

Design wordt slanker.

Mensen reageren goed op slanke producten, bleek uit marktonderzoek van Sivantos. Ze vinden het niet per se belangrijk dat een product kleiner is, als het maar smal is. Rhodes: “Voor een hoortoestel geldt: hoe slanker, hoe meer verschil met een traditioneel hoortoestel.”

Er bestaan al wel toestellen die smal zijn, maar dit is dan alleen aan de boven- of onderkant. Niet het hele toestel. Met de Styletto besloten ze voor slanker in plaats van kleiner te gaan. Rhodes: “Dat willen mensen. Kijk naar de  Apple AirPods, de vorm wordt steeds eleganter.”

Kleurstellingen worden gewaagder.

Waar vroeger alle elektronische apparaten gewoon zwart of wit waren, worden hedendaagse populaire elektronische producten in steeds meer bijzondere kleuren geproduceerd. Bij hoortoestellen is dit niet anders, zegt Rhodes. “Tot voor kort waren er tien tot vijftien standaardkleuren die niet opvallen. Meestal kozen mensen een kleur die matcht met hun haarkleur.”

Maar dat gaat veranderen, volgens hem. Een hoortoestel hoeft niet meer alleen als medisch gezien worden, maar ook als stylisch. En daar speelt kleur een grote rol in. Voor het ontwerp van de Styletto huurden ze een ‘colourist’ in: een consultant die advies geeft op het gebied van kleur. Rhodes: “We wilden dat ons nieuwe hoortoestel matcht met smartwatches en smartphones.” Als resultaat kwamen er drie kleurencombinaties uit: donker-graniet met zilver, kosmisch blauw/rosé goud en sneeuwwit/rosé goud.

Materialen worden belangrijker.

Bijna alle wearable tech heeft een metalen look, zegt Rhodes. Dat geeft het product een hoge kwalitatieve uitstraling: het ziet er schoon en glad uit. Die uitstraling wilden ze bij Sivantos ook geven aan de Styletto. Ze kozen daarom voor zilveren en goud-rosé accenten in hun ontwerp.

Ze konden natuurlijk geen écht metaal gebruiken; dat zou het product veel te zwaar maken. “Uiteindelijk is er een bijzondere spray ontwikkeld die hetzelfde effect heeft.” Om het product een nog gepolijster uiterlijk te geven, waarbij geen pinnetjes en schroefjes zichtbaar zijn, ontwikkelden ze ook een nieuw productieproces. “Het resultaat ziet er mooier uit en beschermt daarnaast beter tegen water en stof.”

Alles is design

De wereld verandert: uiterlijk wordt steeds belangrijker. Zelfs medische producten mogen er mooi uitzien en hoeven niet meer weggemoffeld te worden – zonder dat de vorm de functionaliteit aantast. Alles is design: dat is de richting die we opgaan.

Kijk voor de nieuwste lifestyletrends op https://www.signia-hoortoestellen.nl/styletto/

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte