X
Gehoorverlies kan sporten moeilijker maken. Maar je kunt ook gewoon marathons blijven rennen.
2018-09-12

Tags

Praten over gehoorverlies verbreekt taboe

Een minder goed werkend gehoor heeft invloed op veel aspecten van het leven. Op het werk of sociaal contact en zelf op het sporten bijvoorbeeld als je samen met iemand rent en dan wil praten. Maar het hoeft je niet te stoppen. Margreet van Hemmen traint met haar gehoorverlies voor het lopen van marathons en blijft tijdens dat trainen praten.

Soms hoort Margreet van Hemmen (49) rare geluiden. Laatst nog, vertelt ze, ze zat samen met haar man op het bankje voor hun huis in de zon. “Wat is dat nou”, vroeg ze hem na enkele minuten. “Een vogel”, antwoordde haar man, “dat is een vogel, schat.”

Van Hemmen lacht. Zo typisch als dit komt het niet vaak voor, maar als een persoon met gehoorverlies herkent ze toch redelijk vaak alledaagse geluiden niet – en dan klinkt het gefluit van een vogel als iets ongewoons.

De marathon in New York

Haar gehoorverlies weerhoudt Van Hemmen niet om de dingen te doen die ze wil doen. Zoals het trainen voor de marathon bijvoorbeeld. Zes jaar geleden pakte Van Hemmen het hardlopen actief op: zo’n drie keer per week rent ze. Twee jaar geleden liep ze de marathon van Rotterdam. Dit najaar gaat ze de marathon in Berlijn rennen, het jaar daarop die in New York.

Ze ging hardlopen omdat “je gewoon kunt gaan lopen wanneer je wilt”, maar het blijkt ook een goede sport voor een slechthorende: je hebt geen verantwoordelijkheid in groepsverband – ze kan geen fluitjes of aanwijzingen van de coach missen. Maar Van Hemmen rent wel met een groep mensen, en dan is het wel handig dat je elkaar kunt verstaan.

Taboe op gehoorverlies

Aan de mensen in haar hardloopgroep heeft ze gewoon verteld dat ze minder goed hoort, net zoals de mensen op haar werk van haar gehoorverlies af weten. Die openheid helpt dingen gemakkelijker te laten verlopen. Van Hemmen: “Ik loop bijvoorbeeld tijdens het trainen altijd aan de binnenkant; de persoon naast me let dan wat beter op fietsen en auto’s.”

Hoe gemakkelijk, open en optimistisch Van Hemmen praat over haar gehoorverlies, is verfrissend. Zelfs mensen met een perfect gehoor, kunnen hiervan leren. De kwaliteit van je gehoor heeft invloed op veel aspecten van het leven. Op je concentratievermogen, op je energielevel, op je relaties met anderen, het beïnvloedt met welke houding je op feestjes staat, hoe je in de groep ligt, hoe je contact maakt met anderen.

Toch praten we maar weinig over gehoor of oorgezondheid in onze samenleving. Waar we elkaar dagelijks vragen hoe de ander geslapen heeft en hoe het eten smaakt, waar we in grote getallen hippe brillenwinkels afstruinen – zelfs als ons zicht prima in orde is –, informeren we maar weinig naar elkaars gehoor.

In Nederland zijn er 810.500 mensen bekend bij de huisarts met gehoorverlies, maar naar schatting hebben in totaal twee miljoen mensen last van gehoorklachten als oorsuizen, een wattig gevoel of een slechter gehoor. Maar een klein deel van hen gaat daadwerkelijk naar de huisarts omdat er een taboe op ligt. Meer openheid zou zorgen dat mensen makkelijker accepteren dat ze minder horen, en dus hun leven er meer op kunnen inrichten.

Rennen en praten tegelijk

Gehoorverlies hoeft je niet tegen te houden, laat het verhaal van Van Hemmen zien. Met een goed hoortoestel kan je net zo hard rennen en kan je ontspannen in je omgeving lopen. Je hoort auto’s en fietsen en praten met de ander kan net zo goed.

Meer over sporten en goed horen leest u op https://www.signia-hoortoestellen.nl/styletto/

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte