X
In de kantoortuin of tijdens het studeren: overal staat muziek aan. Maar helpt het met concentreren?
2018-09-12

Tags

Op je werk of tijdens het studeren: muziek aan of uit?

Loop op een willekeurige school een studiezaal in, of kijk naar een gemiddelde kantoortuin, en zie daar het bewijs: studenten en werknemers lijken niet meer zonder muziek te kunnen. Als er al geen muziek op staat, hebben mensen wel koptelefoons op. Soms zelfs allebei.

Voor veel mensen is het luisteren naar muziek een belangrijk onderdeel van multitasking geworden. Of ze nou online instrumentale setjes streamen of hun favoriete popnummer op repeat hebben staan; muziek gaat hand in hand met computerwerk. Maar helpt het eigenlijk wel? Worden we er productiever van of meer afgeleid?

De meningen zijn er verdeeld over: sommige wetenschappers zweren dat stilte de enige geschikte achtergrond is, anderen zeggen dat muziek juist voor concentratie zorgt. Wat is waar?

Het ligt aan jou

Het antwoord is niet simpel te geven. Het hangt namelijk grotendeels af van de persoon die naar de muziek luistert en hoeveel afleiding deze persoon kan verdragen. Ieder mens is anders en dus heeft ieder mens een verschillend concentratieniveau.

Sommigen kunnen hun focus verdelen tussen de muziek en de letters op hun computerscherm, anderen kunnen dat niet. En dan is het ook nog eens tijdgebonden: waar een studente de ene dag met gemak een Spotify-lijstje afspeelt én tegelijkertijd de geschiedenis van de vrouwenemancipatie uit haar hoofd leert, lukt dat op andere dagen absoluut niet.

Toch brengt naar muziek luisteren bepaalde voordelen met zich mee die niet te ontkennen zijn. Bij mensen die genieten van het luisteren naar muziek tijdens het studeren of werken, kunnen achtergrondgeluiden hun stemming, geheugen en uithoudingsvermogen verbeteren.

Dit komt omdat de muziek ervoor zorgt dat ze enthousiaster worden en dus meer gefocust raken. Iedereen kent het gevoel wanneer je je favoriete muziek hoort – het zorgt voor positieve gevoelens. De muziek moedigt studenten aan langer te studeren en zorgt ervoor dat ze zich minder uitgeput voelen aan het einde van de studiesessie. Ook handig voor op kantoor.

Muziek kan ook angst en stress bij een luisteraar verminderen, waardoor de algehele stemming en mentale gezondheid verbetert. De keuze om wel of niet naar muziek te luisteren tijdens het werk is dus vaak vooral een persoonlijke afweging.

Welke muziek ‘werkt’ het beste?

Het is natuurlijk een groot verschil of je naar instrumentale muziek luistert of naar ingewikkelde nummers met diepe songteksten. Velen zijn het erover eens dat songteksten zorgen dat je je moeilijker kan concentreren op de woorden die je aan het lezen bent. Maar dan zijn er natuurlijk altijd nog de uitzonderingen; mensen die het geen probleem vinden om te jongleren met gezang en de woorden op de pagina of computer voor zich.

Uit onderzoek blijkt echter wel dat mensen die studeren met muziek mét tekst de neiging hebben minder informatie op te nemen. ‘Instrumentele’ luisteraars zouden betere resultaten boeken. Dit onderzoek toont daarnaast dat rustige, vreedzame muziek beter werkt tijdens het studeren dan heftige muziek zoals heavy metal- of rockmuziek.

Bezig met gehoorgezondheid

Uit onderzoek blijkt verder een negatieve correlatie tussen concentratie en harde muziek. Hoe harder de muziek, hoe minder de concentratie. Het luisteren naar harde muziek kan daarnaast voor gehoorverlies zorgen, dus is het verstandiger het volume niet al te hoog te zetten tijdens het studeren (sowieso geen slecht idee).

Toch zijn veel jonge mensen niet bewust bezig met hun gehoorgezondheid. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet op de hoogte dat het goed is af en toe een hoortest te doen. Zulke tests kunnen vroege vormen van gehoorverlies en tinnitus identificeren. En hoe vroeger je erbij bent, hoe meer je het nog kunt tegengaan.

Je hebt je eigen gehoorgezondheid in de hand. Leer meer op www.signia-hoortoestellen.nl

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte