X
Herkenbaar: je komt een moderne ruimte binnen en ineens versta je niemand meer. Hoe dat werkt?
2018-09-12

Tags

Modern interieur mét fijne akoestiek

Audioloog en kunstenaar Dyon Scheijen maakt van akoestische panelen moderne kunst. Zijn doel is mensen beter te laten horen. “In een ruimte zonder gordijnen of tapijt absorberen mijn doeken geluidstrillingen en verdwijnt de echo.”

Iedereen herkent de volgende situatie: je komt een modern ingerichte ruimte binnen waar veel mensen staan te praten, en ineens versta je niemand meer. Zo’n ruimte kan een galerij of een vergaderruimte zijn, of zelfs een ziekenhuiskamer of schoonheidskliniek. Wat alle ruimtes gemeen hebben: ze zijn steriel, vaak strak ingericht, nergens een tapijt op de grond of gordijn aan de muur.

Wat er vervolgens meestal gebeurt in zo’n situatie, is dat je je afzondert. Je gaat maar in een hoekje van de galerij staan, zodat je niet steeds hoeft te vragen: wat zeg je? Tijdens de vergadering ga je achteruit hangen in je stoel, en zeg je niets meer.

Ook mensen met een perfect gehoor hebben last van de akoestiek in een ruimte met veel echo, zegt klinisch fysicus en audioloog Dyon Scheijen (48). Maar vooral mensen boven de vijftig hebben hier last van omdat ze door leeftijd gerelateerde slechthorendheid hogere tonen niet meer goed horen en net die hogere frequenties zijn nodig om goed te kunnen verstaan in een rumoerige ruimte. Gaan die mensen met deze klacht naar een audicien, dan stuurt hij of zij hen naar huis met de mededeling dat het gehoorverlies normaal is voor de leeftijd, en ze nog niet in aanmerking komen voor een hoortoestel.

De uitstraling: modern en kalm

Juist voor díe mensen heeft Scheijen iets ontworpen. Want naast klinisch fysicus – audioloog is de Limburger óók bekend kunstenaar. In 2012, toen hij overspannen thuis zat, maakte hij van zijn hobby zijn werk. “Ik wilde ooit een groot, rood kunstwerk in de woonkamer, maar kon dit nergens vinden. Toen heb ik het zelf gemaakt.” In 2012 maakte hij uiteindelijk van zijn hobby kunst zijn tweede beroep.

Zijn werken zijn groot – twee meter hoog, soms wel vijf meter breed – en modern, stralen kalmte uit. “Ik werk altijd vanuit de natuurelementen: lucht, vuur, water, aarde, steen. Als mensen ernaar kijken, zien ze lava of rotspartijen, en in de aanwezige vlekken of wolkpartijen leest iedereen weer een eigen verhaal.”

Die twee werelden – audiologie en kunst – liet hij altijd netjes gescheiden. Tot twee jaar geleden. “Ik dacht ineens: ik kan die kunstwerken ook als akoestische panelen gebruiken. Of andersom.” Meestal zijn akoestische panelen wit, Scheijnen besloot op het materiaal te schilderen. “Je ziet geen verschil; mijn stijl in kunst is hetzelfde gebleven.”

Maar je hoort wel verschil. Het doek zelf is namelijk geluid doorlatend en achter het doek zit een dikke wolpartij: die wol bestaat uit hele kleine kanaaltjes waarin geluidstrillingen verloren gaan. Het kunstwerk absorbeert zo het geluid in een ruimte waardoor er geen reflectie meer is. Ideaal voor wie een groot, modern interieur heeft, een wand wil voorzien van een kunstwerk én een fijne akoestiek wil.

Een verbeterde hoorervaring

Hoe vervelend het is als je gehoor achteruit gaat, weet Scheijen door zijn werk als audioloog als geen ander. “Het feit dat je niet meer kunt meedoen in een gesprek heeft grote gevolgen voor sociale contacten, bijvoorbeeld dat je niet meer naar feestjes durft te gaan. Vaak valt het de omgeving als eerste op en duurt het daarna nog jaren voordat mensen zelf een stap naar een hoortoestel durven te zetten.”

Vier dagen werkt hij nu als audioloog, vrijdag is het ‘mijn kunstdag’. Het liefst zou Scheijen de helft van de week aan zijn kunst besteden. Een kunstdag betekent niet alleen schilderen, op deze dagen gaat hij ook naar musea en geeft hij sinds kort lezingen.

“Mijn doel is mensen bewust te maken dat akoestiek in ons leven heel belangrijk is. Dat we hoorervaringen kunnen verbeteren.” Zijn kunst is een middel om meer aandacht voor deze bewustwordingsrevolutie te trekken.

“Laatst realiseerde een slechthorende man pas na een lezing hoeveel invloed een interieur heeft op de akoestiek. Bij zijn zoon met een modern interieur had hij altijd moeite om mee te doen met gesprekken. Bij zijn andere zoon met een Engels interieur had hij geen problemen met anderen verstaan.”

Signia Combineert hoortoestellen en design: https://www.signia-hoortoestellen.nl/styletto/

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte