X
Nieuwe hoortoestellen zijn als sieraden: ze vallen op. Zo kies je iets uit dat bij je past.
2018-09-12

Tags

Kies een sieraad dat bij je gezicht past

Nieuwe hoortoestellen zijn als sieraden: ze vallen op. Edelsmid Marit de Koomen is al 22 jaar mede-eigenaar van het succesvolle sieradenmerk BLGK. Op bezoek in haar atelier vertelt ze hoe je een sieraad uitkiest dat bij je past. “Ga het liefste voor een contrast.”

“Kom, dan laat ik je mijn verzameling stenen zien”, zegt edelsmid Marit de Koomen. Ze gaat een smal wit kronkeltrappetje op van het Amsterdamse grachtenpand en toont daar boven glunderend van trots haar voorraad. In een inbouwkast staan tientallen sorteerdozen met daarin honderden edelstenen. Sommige staan in de kluis, andere staan er bovenop gestapeld.

Naast de kast staat een houten plaat met daaraan lange kettingen van parels. “Ik heb dit opgebouwd in 20 jaar”, vertelt ze. “De hele wereld komt hier samen. Als ik een mooie steen zie, kan ik het niet laten om deze te kopen.” In de ochtend rommelt ze hier even en neemt dan wat stenen mee naar beneden, naar het knusse souterrain, waar de werkbanken staan. “Vaak heb ik zo’n steen al heel lang, en dan ineens weet ik: dit ga ik er van maken.”

Blij maken met sieraden

Over de vraag waarom ze na 22 jaar nog steeds elke dag graag sieraden maakt, hoeft Marit – wilde, donkere krullen; een open gezicht met een vrolijk, karakteristiek spleetje tussen haar voortanden – niet lang na te denken: dat komt door de stenen. “Die blijven me elke dag weer inspireren. Mijn oma, een bijzondere vrouw, had vroeger een hele verzameling stenen en mineralen thuis liggen. Op zeer jonge leeftijd wist ik die namen allemaal uit mijn hoofd.”

Maar het komt ook door de mensen die haar sieraden dragen. Door de oudste broer van haar moeder – die goudsmit was en waar ze vaak logeerde – wist ze dat ze edelsmid wilde worden omdat ze hier veel mensen blij mee kon maken. Door de verhalen die haar klanten met haar delen in de winkel weet ze hoeveel een sieraad voor iemand kan betekenen. “Het wordt echt onderdeel van mensen.” Het is eigenlijk net als een bril of hoortoestel.

Kies voor contrast

Marit zette de winkel samen met haar man Wouter de Gruijter en Marijke te Loo op in de Amsterdamse Negen Straatjes. 22 jaar geleden was hun setting van geslagen goud een ontdekking, inmiddels is hun vormgeving een begrip in Amsterdam en ver daarbuiten.

Marit: “Vrouwen herkennen elkaar door hun sieraden. Ze tikken elkaar aan en zeggen: hé BLGK!” Vroeger waren sieraden vooral bedoeld om te laten zien dat je geld had, nu is het extra uitdrukking van je persoonlijkheid, denkt ze. “Het leukste is als mensen een ring om doen, of oorbel in hun oor hangen, en het is alsof het voor hen gemaakt is.”

Het tegenovergestelde gebeurt ook: vrouwen hebben op de website een sieraad gezien waar ze helemaal weg zijn, maar eenmaal in de winkel klopt het niet. Het sieraad slaat dood op de kleur van hun huid, of hun vingers zijn te kort voor de steen. Altijd passen voor het kopen dus, tipt ze.

Hoe kies je een sieraad?

Meestal heb ik al een idee wat bij iemand past als klanten de winkel binnenkomen, zegt Marit – die zelf een ketting van fragiel gouden ringetjes om haar nek draagt, oorbellen van oudroze stenen met een vleugje groen in een bladgouden setting in heeft en een rijtje gouden ringen om haar ringvinger heeft. De ene klant wil het wat stoerder, de ander houdt meer van priegelige sieraden.

Het belangrijkste bij het uitzoeken van een sieraad, zegt ze, of een bril of hoortoestel, is contrast. In ieder geval, als je wilt dat het opvalt. Als je blauwe ogen hebt, kunnen oorbellen met een blauwe steen dat versterken. Bij bruine ogen staan oorbellen met oranje, bruine of zachtgroene tinten mooi. Wie heel blond haar heeft, kiest liever niet voor een lichte steen. “Er zijn mensen die geloven dat bepaalde kleuren bij hen passen. Zelf wissel ik mijn sieraden meestal per seizoen.”

Ringen hebben de meeste emotionele waarde, ziet ze in de winkel. Iemand krijgt deze bij de geboorte van een kind, als ze afgestudeerd zijn of bij een huwelijk. Oorbellen zijn eerder accessoires, mensen wisselen ze vaker af. “Ik raad het wel altijd af om een opvallende bril met oorbellen te combineren.” En met een hoortoestel? “Die vallen me in de winkel eigenlijk nooit op. Maar ik heb een vriendin met een hoortoestel die daar hele grote oorbellen bij draagt. En dat is helemaal niet gek.”

Hoortoestel als sieraad

Styletto, het nieuwste hoortoestel van Signia, is ook ontworpen als een sieraad: het is bedoeld als een waardevolle aanvulling op iemands uiterlijk. Dat is nieuw in de wereld van de hoortoestellen. Waar eerder vooral werd geprobeerd het hoortoestel zo goed mogelijk te kunnen verbergen, doet Styletto precies het tegenovergestelde. Styletto siert iemands verschijning op – het heeft precies hetzelfde uitgangspunt als het dragen van sieraden. Meer lezen over Styletto? https://www.signia-hoortoestellen.nl/styletto/

Terug naar Styletto Stories

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte